Centrul de Apel

Republica Moldova Pagina Oficială Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Adresa: 01901, Kiev,
str. Yagotinska, 2

Anticamera:
+ (38 044) 521-22-80

Secţia consulară:
+ (38 044) 521-22-79

E-mail: kiev@mfa.md

Activitatea Ambasadei

Inaugurarea primului Consulat Onorific al Republicii Moldova în Ucraina

Pe 28 aprilie 2017, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina Ruslan Bolbocean a participat la inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Moldova în or.Vinița.

În cadrul unei ceremonii solemne la care au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor de cultură și învățământ, oameni de afaceri, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Administrației de stat a Președintelui Ucrainei.

În alocuţiunea rostită în cadrul ceremoniei de inaugurare, Ambasadorul Ruslan Bolbocean a subliniat importanța deschiderii primului Consulat Onorific al țării noastre pe teritoriul Ucrainei, care are loc într-un an jubiliar în care Republica Moldova și Ucraina marchează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

În context, Ambasadorul a menționat că instituirea Consulatului va contribui la consolidarea cooperării moldo-ucrainene, la impulsionarea relațiilor comercial-economice, culturale și umanitare, precum și la promovarea drepturilor și intereselor cetățenilor moldoveni.

În discursul său, Guvernatorul regiunii Vinița, Valeriy Koroviy, prezent la eveniment, a subliniat importanţa deschiderii Consulatului Onorific, care va avea un rol important în dinamizarea cooperării moldo-ucrainene la nivel regional, inclusiv va contribui la implementarea unor proiecte comune, în special în domeniul economic, investițional și al turismului.

În cadrul evenimentului a avut loc lansarea oficială a timbrului comemorativ dedicat inaugurării primului Consulat Onorific al Republicii Moldova în Ucraina, editat de Societatea Publică pe Acțiuni „Ukrposhta”.

În aceiași zi, Ambasada Republica Moldova, în colaborare cu Consulatul Onorific, a organizat o recepție prilejuită aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina, la care au participat reprezentanţi ai cercurilor guvernamentale și regionale, corpului diplomatic, mass-media și comunității moldovenilor din Ucraina. În cadrul recepției au fost servite vinuri și bucate tradiționale moldovenești, invitații având ocazia să audieze și un recital de melodii populare la nai.