Centrul de Apel

Republica Moldova Pagina Oficială Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Adresa: 01901, Kiev,
str. Yagotinska, 2

Anticamera:
+ (38 044) 521-22-80

Secţia consulară:
+ (38 044) 521-22-79

E-mail: kiev@mfa.md

Activitatea Ambasadei

Cea de-a 28-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii UE de asistență la frontiera moldo-ucraineană

În data de 27 iunie 2017, la Odesa, s-a desfăşurat cea de-a 28-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM). Evenimentul a fost condus de ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Delegaţiile naţionale ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei au fost conduse de către Daniela Morari, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene şi, respectiv, Serhii Saienko, director general adjunct al Direcţiei generale pentru Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. În componenţa delegaţiilor au fost incluşi reprezentanţi ai Departamentului Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal, Biroului Pentru Reintegrare şi ai instituţiilor de resort din Ucraina. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale partenere ale EUBAM: OSCE şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

În cadrul celei de-a 28-a Reuniuni a Consiliului Consultativ a fost prezentat Raportul de implementare a Planului de Acţiuni al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră pentru anii 2016-2017 (Phase 11), progresele înregistrate în stabilirea controlului comun, adoptarea reformelor în domeniul vamal, prin elaborarea noului Cod Vamal în Republica Moldova, instituționalizarea controalelor bazate pe analizarea riscurilor, punerea în aplicare a obligațiilor ZLSAC în Republica Moldova şi în Ucraina, etc.

Cu referire la prelungirea mandatului EUBAM după data de 30 noiembrie 2017, părţile au stabilit în calitate de principale obiective de activitate ale Misiunii: contribuirea la soluţionarea conflictului transnistrean, în special prin măsurile de creştere a încrederii, implementarea deplină a politicii de Management Integrat al Frontierei şi acordarea asistenţei pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere.

În acest context, şeful delegaţiei moldoveneşti Daniela Morari a apreciat înalt activitatea EUBAM şi îndeosebi, contribuţia acesteia în sprijinirea realizării de către Republica Moldova a prevederilor Acordului de Asociere.

Participanţii au convenit ca următoarea Reuniune a Consiliului Consultativ al EUBAM să fie organizată în luna noiembrie 2017, la Chişinău.

Sursa: mfa.gov.md