Privatization

Centrul de Apel

Republica Moldova Pagina Oficială Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Adresa: 01901, Kiev,
str. Yagotinska, 2

Anticamera:
+ (38 044) 521-22-80

Secţia consulară:
+ (38 044) 521-22-79

E-mail: kiev@mfa.md

Activitatea Ambasadei

Serată dedicată Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi al întregii Rusii

Pe 13 ianuarie 2018, Ambasada, în colaborare cu Președintele Comitetului Radei Supreme pe probleme de sănătate publică, Olga Bogomoleț, a organizat o Serată dedicată Mitropolitului Petru Movilă.

Evenimentul cultural s-a desfășurată în Complexul istoric și cultural "Castelul Radomysl” și a avut drept scop cinstirea memoriei Sfântul Ierarh Petru Movilă, fiu al Domnitorului Moldovei, Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi al întregii Rusii, care a lăsat o amprentă puternică asupra vieții spirituale a Ucrainei ortodoxe în prima jumătate a secolului al XVII-lea, fiind trecut în rândul Sfinţilor de Biserica Ortodoxă din Ucraina. La acest eveniment au luat parte reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Ucraina și ai Bisericii.

În luarea sa de cuvânt în cadrul seratei, Ambasadorul Ruslan Bolbocean a menționat contribuția semnificativă a Mitropolitului Petru Movilă la dezvoltarea Ortodoxiei, consolidării conștiinței publice, a ideilor și valorilor creștinismului ortodox.

La rândul său, dna Olga Bogomoleț s-a referit la spiritul enciclopedic și personalitatea Mitropolitului Petru Movilă, care a fost una dintre cele mai luminate și influente personalităţi europene ale secolului al 17-lea, fiind fondatorul primei instituții de învățământ superior din Europa Orientală - Academia Kievo-Movileană, devenită cel mai mare centru educațional și prima şcoală superioară de la Kiev care activează și în prezent.

În cadrul seratei, invitații au avut ocazia să admire fragmente din repertoriul muzicii clasice în interpretarea artiștilor Filarmonicii or. Jitomir, precum și măiestria artistică și coreografică a a renumitului Ansamblu academic de dansuri ”Сонечко” din or. Jitomir, condus de dl Mihail Guzun, originar din Republica Moldova, Artist al Poporului din Ucraina. De asemenea, oaspeții au fost serviți cu bucate naţionale, plăcinte, vinuri şi băuturi moldoveneşti.