Privatization

Centrul de Apel

Republica Moldova Pagina Oficială Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Adresa: 01901, Kiev,
str. Yagotinska, 2

Anticamera:
+ (38 044) 521-22-80

Secţia consulară:
+ (38 044) 521-22-79

E-mail: kiev@mfa.gov.md

Activitatea Ambasadei

Inaugurarea expoziției cu genericul «Renaştere. Відродження», dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea autorului imnului Republicii Moldova „Limba noastră”, Alexei Mateevici

Pe 27 martie 2018 Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în cooperare cu Muzeul Cărții și al Tiparului din Ucraina, a inaugurat în incinta Muzeului expoziția cu genericul «Renaştere. Відродження», dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea autorului imnului Republicii Moldova „Limba noastră”, Alexei Mateevici. La eveniment au luat parte reprezentanţii corpului diplomatic, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, comunității moldovenilor din Ucraina, inclusiv cercetători și colaboratori științifici ai Muzeului.

În cadrul discursului său Ambasadorul Ruslan Bolbocean a ținut să menționeze că prin inaugurarea acestei expoziții este adus un omagiu marelui poet, publicist și cărturar Alexei Mateevici, celui care prin versurile poemului său „Limba noastră” a dăruit Republicii Moldova imnului național. Totodată, Ambasadorul a subliniat că opera Poetului-preot Alexei Mateevici este un adevărat elogiu adus limbii materne și un îndemn pentru prețuirea ei.

Expoziţia «Renaştere. Відродження» cuprinde panouri ce conțin copii ale unor documente din arhiva seminarului Academiei Teologice din Kiev unde și-a efectuat studiile Alexei Mateevici în anii 1910-1914, inclusiv copii ale textelor scrise de poet și fotografii. O parte din materialele prezentate la expoziţie au fost puse la dispoziţie de către reprezentanții comunității moldovenilor din Ucraina, pământeni ai poetului născut în satul Zaim.

Expoziţia se adresează publicului larg şi va funcționa în perioada 27 martie -27 aprilie 2018.