Privatization

Centrul de Apel

Republica Moldova Pagina Oficială Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova E-services Registru Chamber

Adresa: 01901, Kiev,
str. Yagotinska, 2

Anticamera:
+ (38 044) 521-22-80

Secţia consulară:
+ (38 044) 521-22-79

E-mail: kiev@mfa.gov.md

Activitatea Ambasadei

Miniștrii de externe al Republicii Moldova și Ucrainei au discutat, la Kyiv, aspectele colaborării bilaterale și integrării europene

3 octombrie, Kyiv – Intensificarea dialogului politic, cooperarea interministerială, colaborarea moldo-ucraineană în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, precum și alte probleme de interes comun au constituit principalele subiecte ale discuțiilor miniștrilor afacerilor externe al Republicii Moldova și Ucrainei, Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin, purtate astăzi de cei doi oficiali la Kyiv.

Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin am mai discutat chestiuni legate de dezvoltarea în continuare a managementului integrat al frontierei de stat, inclusiv prin efectuarea controlului în comun la punctele de trecere, intensificarea cooperării transfrontaliere, dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul protecţiei mediului înconjurător, în primul rând protecţiei râului Nistru şi folosirii raţionale a resurselor acvatice comune.

Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat nivelul cooperării moldo-ucrainene în vederea securizării sectorului transnistrean al frontierei de stat, în special prin efectuarea controlului în comun în punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisk. ”Suntem interesaţi în extinderea acestui control în comun şi la alte puncte de trecere a frontierei pe acest segment, precum şi în deschiderea circulaţiei pentru transportul auto de pasageri pe podul de la Unguri-Bronniţa şi construcţia unui pod nou peste Nistru, în preajma localităţilor Cosăuţi si Iampol”, a menționat Ministrul Ulianovschi.

La rândul său, Pavlo Klimkin a confirmat disponibilitatea părții ucrainene privind promovarea în continuare a interacțiunii cu Republica Moldova în domeniile de interes reciproc. În context, Pavlo Klimkin a remarcat interesul în continuarea practicii reușite de efectuare a controlului comun la frontiera de stat, inclusiv pe segmentul transnistrean al acesteia. De asemenea, șeful diplomației ucrainene a susținut importanta urgentării inaugurării podului Unguri-Bronniţa.

Miniștrii de externe al Republicii Moldova și Ucrainei au discutat și problemele de securitate cu care se confruntă ambele state în ultimul timp. ”Reiterez poziția de principiu a Republicii Moldova - noi sprijinim cu fermitate eforturile autorităţilor ucrainene de a restabili integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei asupra regiunilor sale de est şi peninsulei Crimeea”, a accentuat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Referindu-se la subiectul dat, șeful diplomației de la Kyiv a menționat că Ucraina este recunoscătoare Republicii Moldova pentru această poziție consecventă și este deschisă pentru o colaborare bilaterală intensivă în scopul reducerii riscurilor la securitatea regională. De asemenea, Pavlo Klimkin a apreciat sprijinul acordat de către Republica Moldova la reabilitarea copiilor ucraineni din familiile care au avut de suferit urmare a conflictului din Estul Ucrainei.

În cadrul întrevederii, miniștrii Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin, au avut un schimb de opinii privind colaborarea bilaterală în alte domenii de interes comun, în special cea comercial-economică, socială, educație, etc, precum și cooperarea în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, în scopul promovării comune a intereselor naționale, asigurării independenței și integrității teritoriale, precum și a securității Republicii Moldova și Ucrainei.

La finele reuniunii, miniștrii Tudor Ulianovschi și Pavlo Klimkin au semnat Planul de consultări politice interministeriale pentru anii 2018-2019, una din temele cărora o constituie dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul integrării europene şi promovării agendei de reforme.

La finalul întrevederii cei doi miniştri au susţinut o conferinţă de presă comună.

Sursa: mfa.gov.md