Noutăţile MAE IE

Viceministrul Daniela Morari a avut o întrevedere cu noul reprezentant special al Secretarului General ONU pentru Migraţie Internaţională Louise Arbour

Viceministrul Daniela Morari a avut o întrevedere cu noul reprezentant special al Secretarului General ONU pentru Migraţie Internaţională Louise Arbour
La data de 15-16 iunie 2017, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Daniela Morari a efectuat o vizită la New York, pentru participarea la Forumul Global pentru Remitenţe, Investiţii şi Dezvoltare–2017.

În marja evenimentului, oficialul a avut o întrevedere bilaterală cu noul reprezentant special al Secretarului General ONU pentru Migraţie Internaţională Louise Arbour. În cadrul întrevederii au fost discutate progresele şi inițiativele întreprinse de Republica Moldova în domeniul migraţiei, mobilităţii şi dezvoltării, precum și participarea ţării noastre la activităţile Forumului Global pentru Migraţie şi Dezvoltare (GFMD). Oficialul ONU a salutat evoluţiile şi abordarea cuprinzătoare și pragmatică a Chişinăului în domeniul migraţiei sub umbrela Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova–Uniunea Europeană, precum şi eforturile naţionale depuse pentru direcţionarea impactului migraţiei în dezvoltarea ţării.

Oficialii au exprimat deschiderea pentru consolidarea cooperării în domeniul migraţiei şi dezvoltării, inclusiv şi participarea Republicii Moldova la dialogul pentru elaborarea Compactului Global pentru Migrație şi implementarea Agendei ONU 2030.

Notă: În cadrul ediţiei GFMD 2017, Republica Moldova co-prezidează masa rotundă „Instrumente și măsuri de salvgardare pentru coerența politicilor–Identificarea echilibrului corect de politici pentru compatibilitatea diferitor interese și obiective”, este membru al echipelor guvernamentale în cadrul altor 4 mese rotunde, precum şi vorbitor în cadrul Platformei pentru Parteneriate (Platform for Partnerships). Totodată, Republica Moldova este şi membru al Grupului ad-hoc de lucru pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 în domeniul migraţiei.